Welke acculader heb ik nodig?

Een acculader aanschaffen klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet. Er zijn namelijk vele soorten laders beschikbaar en ze zijn niet inwisselbaar. Waar moet je allemaal op letten als je een acculader wilt kopen? Ten eerste is het belangrijk om te bedenken waar je de acculader voor nodig hebt. Een acculader voor een auto is anders dan een druppellader voor een auto. Ook voor een motor heb je de keus tussen een acculader en een druppellader. En dan zijn er ook nog laders apart ontwikkeld voor boten en scooters. Al deze laders verschillen ook weer van een acculader met starthulp. Deze laatste is ontworpen om in een korte tijd een hoog aantal ampères te leveren. Daarom wordt dit ook wel startstroom genoemd. De startkracht van een accu – dus: de hoeveelheid stroom die de accu in korte tijd kan leveren – wordt gemeten in CCA. Dit getal zegt het meest over de kwaliteit van je startaccu. Ten tweede moet je nagaan hoeveel volt je nodig hebt. Dit wordt ook wel de accuspanning genoemd. Je hebt laders van 6 volt, 12 volt of 24 volt. Hoeveel volt je nodig hebt is ook weer afhankelijk van waar je de accu voor gebruikt. Hoeveel volt jouw accu gebruikt is meestal op de buitenkant van de accu te lezen. Ten derde let je op het type accu dat je wilt gaan laden. Je hebt grofweg twee typen accu’s: een gel accu en een lithium accu. Deze werken met verschillende laders.

De ene acculader is de andere niet

Er bestaan ook universele acculaders. Handig zou je zeggen: die kan ik dus altijd gebruiken. Maar nee, een universele lader is speciaal ontwikkeld voor semi tractie accu’s. Een semi-tractie accu is ontwikkeld om langdurig in een constante energievraag te kunnen voorzien. Ze worden ook wel deep-cylce of licht-accu’s genoemd. Het verschil met bijvoorbeeld een startaccu is dat de loodplaten in de semi-tractie accu veel dikker zijn. Een dunne plaat levert makkelijk een grote hoeveelheid stroom in één keer, maar de kans dat de plaat breekt is een stuk groter. Een dikkere plaat kan dan weer langduriger en dieper worden ontladen, zonder kans op breken. De semi-tractie accu kan daarom wel tot zeventig procent ontladen zonder problemen. Naast de technische verschillen tussen de soorten accu’s waar u lader voor geschikt moet zijn, bestaan er natuurlijk ook nog verschillende merken acculaders. Bij acculadercenter Bootman verkopen wij de volgende merken:

  • CTEK
  • GYS
  • Mastervolt
  • Noco Genius
  • Optimate
  • Powerstart
  • Telwin
  • Victron

Advies op maat bij Bootman

Heb je al een idee welke acculader voor jouw doeleinde het meest geschikt is? Dan kun je deze direct bestellen in onze webshop. Heb je juist een beetje het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Dat is helemaal niet gek. Wij begrijpen dat volledig en nodigen u uit contact met ons te zoeken. Onze klantenservice medewerkers staan je graag te woord en helpen je geduldig en vriendelijk bij het uitzoeken van de juiste lader voor jouw accu. U kunt onze winkel vinden op: http://acculadercenter.nl. Wist je trouwens dat er ook laders bestaan voor de accu van een zonnepaneel? Het grote voordeel daarvan is dat je geen stopcontact nodig hebt. Hoe groter het zonnepaneel, des te meer stroom er wordt opgevangen. De laadstroom is dan hoger. En wist je dat er ook speciale zonnepanelen ontwikkeld zijn om de accu van je auto op te laden? Deze zijn klein en flexibel en kun je bijvoorbeeld aan het dashboard bevestigen. Wel zo handig als je een lange reis gaat maken.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn