Wat zijn redenen om de alimentatie te wijzigen?

Er kunnen verschillende uiteenlopende redenen zijn waardoor de alimentatie mogelijk gewijzigd kan worden. Dit kan zowel naar boven worden bijgesteld, als naar beneden door omstandigheden. Deze omstandigheden kunnen zowel bij de ontvangende als betalende partij opkomen. Denk hierbij aan:

  • samenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwen
  • ontslag of werkloosheid van één van beide
  • wisseling in de omgangsregeling
  • een kind dat bij de andere ouder gaat wonen
  • nieuw werk met een ander inkomen
  • (verplicht) verhuizen waardoor de vaste lasten hoger zijn geworden
    overlijden
  • nieuwe wettelijke regeling

Wanneer je twijfelt of de reden die jij hebt om de alimentatie te wijzigen, kun je altijd contact opnemen met een juridisch adviseur of advocaat. Nu jouw alimentatie wijzigen? Kijk op alimentatie-wijzigen.nl.

Hoe moet je de alimentatie wijzigen?

Je kunt de alimentatie wijzigen op verschillende manieren. Het is ervan afhankelijk of het gaat om partneralimentatie of een kinderalimentatie. Maar ook of jij en je ex-partner het erover eens zijn dat de alimentatie moet worden gewijzigd. Wanneer je er samen over uit bent dat de alimentatie moet wijzigen, kun je dit vastleggen in het ouderschapsplan dat je samen hebt. Wanneer je dit samen doet en één van de twee houdt zich niet aan het gewijzigde ouderschapsplan geldt echter weer de uitspraak van de rechter. Het bedrag waarop de rechter de alimentatie heeft gesteld bij de uitspraak, is dan hetgeen wat moet worden aangehouden. Wanneer je zekerheid wilt hebben over de alimentatie, is het verstandig om een nieuwe uitspraak van de rechter te vragen.
Aangezien één van de twee het bij een wijziging voelt in de portemonnee, is het niet heel vanzelfsprekend het alimentatie wijzigen gemoedelijk samen valt te regelen. Het komt regelmatig voor dat er mediation bij nodig is, of dat er een advocaat aan te pas moet komen. Bij mediation wordt het voorgelegd aan een mediator en probeer je er op die manier gezamenlijk uit te komen. Een mediator trekt geen partij in de kwestie maar ondersteunt beide ex-partners in het proces. Als je dit niet voldoende vindt kun je een advocaat raadplegen. De advocaat maakt dan een berekening van de alimentatie op basis van de nieuwe gegevens en legt dit voor aan de andere partij. Het kan zijn dat het geschil op deze manier opgelost kan worden zonder dat de rechter erbij hoeft te worden betrokken. Het voordeel van een advocaat is dat diegene aan jouw kant staat en ook een idee heeft van wat de rechter voor uitspraak zal doen in deze kwestie. Dit kan een advocaat nooit zeker weten, maar een advocaat kan wel een richtlijn geven. De laatste optie die je dan nog hebt is de kwestie daadwerkelijk aan de rechter voorleggen. Wanneer je een uitspraak van de rechter wilt heb je altijd vertegenwoordiging van een advocaat nodig.

Waar kijkt een rechter naar bij alimentatie wijzigen?

Het nadeel van alimentatie wijzigen voorleggen aan de rechter is dat je nooit zeker kan zijn van de uitspraak. Misschien is de rechter het met je eens, misschien is de rechter het met je ex-partner eens of misschien doet de rechter een uitspraak die voor beiden niet heel gunstig is. De rechter kijkt altijd naar wat het gezin en de ex-partner nodig hebben, wat de draagkracht is van degene die de alimentatie betaald en wat de gewijzigde omstandigheden zijn. Wanneer de omstandigheden van de alimentatieplichtige veranderen door eigen toedoen, bijvoorbeeld minder gaan werken, gaat de rechter niet akkoord met het alimentatie wijzigen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn