Wat moet u doen als u een vaststellingsovereenkomst bij ziekte aangeboden krijgt?

Ziek zijn in het bedrijfsleven is voor geen enkele partij prettig. Zowel de werknemer als de werkgever kan hier problemen door ondervinden. Vaak zijn dit financiële problemen. Bij chronische of langdurige ziekte kan het soms voor de werkgever voordeliger zijn om de desbetreffende medewerker te ontslaan. De medewerker kan dan een vaststellingsovereenkomst bij ziekte aangeboden krijgen. Bij dit type ontslag moeten de medewerker en de werkgever het eens zijn over het ontslag zelf, de gronden en de voorwaarden en eventuele vergoedingen welke gebonden zijn aan het ontslag. Nu kunnen er natuurlijk allemaal vragen bij u op komen. Mag je wel zomaar ontslagen worden? Wat als ik het niet eens ben met de vaststellingsovereenkomst bij ziekte? Als ik zelf ervoor kies om het bedrijf te verlaten vanwege mijn langdurige of chronische ziekte, moet ik dan ook een vaststellingsovereenkomst bij ziekte maken voor mijn werkgever? Op de website van het Juridisch Platform vindt u alle informatie welke u nodig heeft met betrekking tot langdurige of chronische ziekte en uw (vaste) baan.

Ik ben het niet eens met de vaststellingsovereenkomst bij ziekte en wil niet stoppen met mijn werk

Stel dat u een chronische of langdurige ziekte heeft waarmee u nog wel kunt doorwerken, maar uw werkgever vindt het te veel risico om u in dienst te houden. Dan kan uw werkgever er alsnog voor kiezen om u een vaststellingsovereenkomst bij ziekte aan te bieden. Echter, het kan natuurlijk zo zijn dat u het hier niet mee eens bent. Voor zulke situaties bestaat ontslagbescherming en opzegverbod. De inhoud van deze twee wet- en regelgevingen zullen hieronder worden besproken.

  • Ontslagbescherming bij ziekte. Wanneer u een vaststellingsovereenkomst bij ziekte aangeboden krijgt maar u wilt graag blijven werken dan kunt u deze weigeren. U hoeft er dan niet bang voor te zijn dat uw werkgever u alsnog ontslaat. In Nederlands is er namelijk sprake van ontslagbescherming. Uw werkgever mag uw contract niet eindigen in de eerste twee jaar van de ziekte of arbeidsongeschiktheid.
  • Opzegverbod bij ziekte. Wanneer u de vaststellingsovereenkomst bij ziekte weigert, dan is het ontslag in zijn algemeenheid niet geldig. Echter er zijn een aantal uitzonderingen. 

Wanneer u meer informatie wilt over de vaststellingsovereenkomst bij ziekte of over de ontslagbescherming, dan kunt u een kijkje nemen op de website van het Juridisch Platform.

Wanneer mag ontslag bij ziekte wel?

In sommige situaties vervalt de ontslagbescherming bij ziekte. In zulke situaties kunt u toch ontslagen worden, zelfs als u het niet eens bent met de vaststellingsovereenkomst bij ziekte. Dit zijn uiteraard zeer vervelende situaties. Echter, uw ziekte of aandoening mag nooit de reden van ontslag zijn. Ontslag bij ziekte mag bijvoorbeeld wel wanneer u nog in uw proeftijd werkzaam bent, wanneer er sprake is van ontslag op staande voet, ontslag wegens reorganisatie of wanneer het bedrijf of de organisatie waarbinnen u werkzaam ben failliet gaat of beëindigd wordt. Wanneer u een vaststellingsovereenkomst bij ziekte hebt gekregen en u twijfelt of uw werkgever u wel mag ontslaan, of u twijfelt of bijvoorbeeld de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst bij ziekte wel goed genoeg zijn, dan kunt u altijd contact opnemen met het Juridisch Platform.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn