Onze keuze voor erp

Enkele maanden geleden moest ik toch wel tot de conclusie komen dat veel processen binnen mijn bedrijf niet heel erg efficiënt verliepen. We maakten gebruik van een hoop verschillende (en losstaande) applicaties en de verschillende afdelingen binnen mijn bedrijf hadden dezelfde soort documenten opgesteld waar ze gebruik van maakten, maar deze werden allemaal apart bijgehouden. Het gebeurde nog wel eens dat hier een fout in werd gemaakt en het was dan heel erg lastig om te achter halen wat nu wel en wat nu niet de juiste informatie was. Om deze reden ben ik op zoek gegaan naar een passende oplossing op dit gebied en zo kwam ik terecht op de website van het bedrijf ERP-Selectie. Hier bieden ze een heleboel informatie aan over erp, oftewel Enterprise Resource Planning. Dit is de manier om de planning en uitvoering van bedrijfsprocessen te ondersteunen. Dit systeem van erp wordt binnen een heleboel verschillende vakgebieden toegepast en vanaf het eerste moment had ik het idee dat dit ook wel eens de oplossing voor mijn bedrijf zou kunnen zijn. Het kan voor uiteenlopende processen binnen het bedrijf toegepast worden.

  • Financiële administratie
  • Inkoop
  • Voorraadbeheer

Maar ook bijvoorbeeld voor de planning binnen het bedrijf. Dit was dan ook precies waar wij het allemaal voor wilden gaan gebruiken. Dit systeem van erp begon me dus steeds beter in de oren te klinken en ik wilde er het liefst nog meteen mee aan de slag gaan.

De implementatie van erp

Een van de nadelen van een systeem als erp is dat het een behoorlijke overstap is om te maken. Dit is natuurlijk altijd het geval wanneer je de werkprocessen binnen je bedrijf onder de loep gaat nemen. Bij ERP-Selectie hebben ze me hier uiteraard wel al van tevoren op voorbereid. Niet alleen zul je de kosten van erp moeten kunnen betalen, maar je moet er ook rekening mee houden dat er tijd en moeite (en dus geld) in gaat zitten om erp binnen het team toe te kunnen passen. Er is tijd nodig voor de implementatie van erp. Daarnaast moest mijn personeel er natuurlijk in getraind worden hoe ze dit systeem het beste konden gebruiken binnen hun functie. En daarna moet je ze de tijd geven om er ook echt aan te wennen. Tenslotte is het volgen van een training en het vervolgens op de werkvloer toepassen ook weer twee verschillende dingen. Ik heb hier dan ook zeker de tijd voorgenomen. In het begin was niet iedereen even blij met de overstap, maar inmiddels is iedereen maar wat blij met de overstap. Een heleboel processen binnen het bedrijf verlopen dankzij erp een stuk beter!

Het toepassen van het systeem in de praktijk

Een nieuw systeem als erp kan er op papier natuurlijk fantastisch uitzien, maar dit hoeft in de praktijk dan niet altijd het geval te zijn. Ik moet zeggen dat ik er geen moment bang voor ben geweest dat dat met dit systeem het geval zou zijn, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden. Als jij er als ondernemer ook over na zit te denken om een dergelijk systeem te gaan toepassen dan raad ik je zeker aan om je hierin eerst goed te verdiepen. Bij het bedrijf ERP-Selectie kunnen ze je hier uitstekend bij helpen. Zij hebben hier de kennis in huis waar jij naar op zoek bent. Wil je hier dus graag meer over weten? Dan is dit zeker het bedrijf waar je naartoe moet komen. Ik ben zelf heel erg blij met het implementeren van dit systeem en ik kan het je ook zeker aanraden.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn