Makelaars kosten verkoop

Wanneer je je huis wilt gaan verkopen zijn er verschillende dingen waar je over na moet denken. Eén daarvan is of je al dan niet een makelaar wilt inschakelen voor het verkopen van je huis. Wanneer je een makelaar inschakelt voor het verkopen van je huis is dat een stuk eenvoudiger dan wanneer je het zelf gaat doen. De makelaar heeft vanzelfsprekend meer ervaring met het verkopen van huizen. Daarnaast heeft hij beschikking over kennis van de markt. De makelaar weet wat aan trekt en wat juist afstoot, om zo een zo mooi mogelijke prijs voor jouw huis te kunnen krijgen. De makelaar heeft ook oog voor kleine klusjes in huis die gedaan kunnen worden om een hogere prijs te kunnen krijgen. De foto’s van je huis zijn meestal ook een stuk mooier wanneer je dit door een makelaar laat doen. De makelaar heeft ofwel zelf de kunde om dit te doen, of heeft een geschikte fotograaf die dit kan doen. Je bespaart jezelf dus veel tijd en moeite wanneer je een makelaar gebruikt voor de verkoop van je huis. De makelaars kosten verkoop heb je er dan waarschijnlijk ook wel weer uit, doordat je een hogere prijs kunt bedingen met de kennis en ervaring van de makelaar.

Makelaars kosten verkoop

Waar moet je aan denken qua makelaars kosten bij verkoop van je huis? Het verschilt per makelaar wat er ongeveer gevraagd wordt aan makelaars kosten voor verkoop. Het verschilt ook per makelaar wat voor pakket ze aanbieden. Het is afhankelijk van de makelaar of er met een vast tarief wordt gewerkt, opstartkosten worden gerekend of dat er wordt gewerkt op basis van courtage. Courtage houdt in dat de makelaars kosten verkoop een bepaald percentage van de verkoopprijs is. Dit kan ook weer op twee manieren worden bepaald.

  • Courtage op basis van de totale verkoopprijs
  • Courtage op basis van het onderhandelingsresultaat

In het eerste geval is dit meestal een vrij laag percentage. Courtage op basis van het onderhandelingsresultaat is een percentage van hetgeen meer voor het huis wordt betaald. Dus stel je zet je huis te koop voor €225.000,- maar krijgt er uiteindelijk €250.000,- voor, dan zal de courtage berekend worden over de €25.000,- die meer wordt betaald. Dit is meestal wel een hoger percentage. Wanneer je een makelaar treft die op basis van courtage op onderhandelingsresultaat werkt, moet je altijd goed bedenken of je deze makelaar vertrouwd. Het is namelijk voordelig voor deze makelaar om jouw huis voor een lage prijs op de markt te brengen en daardoor zelf meer geld te vangen. Makelaars kosten verkoop vergelijken kun je eenvoudig doen via makelaarkosten.nl.

Makelaars kosten verkoop, waar moet je nog meer aan denken?

Naast de makelaars kosten verkoop zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden bij het verkopen van je huis. Wanneer je met een makelaar in zee gaat, maar je wilt toch niet verder met deze makelaar, moet je vaak alsnog opstartkosten betalen. Let hier op wanneer je een contract aan gaat met een makelaar. Kosten voor het verkoop klaar maken van je huis moet je zelf betalen. Het verkoop klaar maken houdt eigenlijk in dat je kleine klusjes in huis opknapt voordat je het op de markt brengt. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld het overschilderen van een muur of het repareren van een scheef kastje. Kleine dingetjes die je huis net een betere uitstraling geven.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn