Is legionella preventie nog wel nodig?

In sommige gevallen lijkt het erop alsof we allemaal een beetje doorgeschoten zijn. We willen optimale privacy, vaccineren ons tegen alle mogelijke ziektes en hebben graag een alarm op de auto, het huis en ook beveiligingscamera’s plus een pincode op onze mobiel met vingerafdruk. Maar het gaat hier allemaal om preventie. We hebben allemaal geleerd dat voorkomen beter is dan genezen, zeker wanneer het gaat om inbraak, het verlies van goederen of ziektes. In welk opzicht past legionella preventie in dit beeld? Wel, beter dan je in de eerste instantie denkt waarschijnlijk. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is legionella altijd en overal aanwezig in de waterleidingen. De hoeveelheden waarin deze bacterie aanwezig is, is echter zo gering dat het niet schadelijk is voor ons. Tot het moment komt dat de hoeveelheid sterk toeneemt en de zwakkere mensen direct dodelijk getroffen kunnen worden. Toen we dit lazen, wisten we direct dat we werk gingen maken van legionella preventie. Persoonlijk vind ik het schrikbarend dat er zo weinig voorlichting over aanwezig is. Zeker voor ons was het schrikken. Wij hebben vier jonge kinderen in huis en mijn oude vader en moeder wonen hier ook aan huis. Dat betekent dat er al zes mensen zijn die extra kwetsbaar zijn voor legionella: preventie was dus geen keuze voor ons, maar een vanzelfsprekendheid.

Direct aan de slag met legionella preventie

Je kunt veel stappen zetten in het kader van legionella preventie, maar zonder de juiste gegevens en waardes weet je eigenlijk nooit hoe het nu precies is. Daarom koos ik om BioLab in te schakelen voor de legionella preventie (meer informatie op https://www.biolab.nl/waterkwaliteit/legionellapreventie/). Zo verkreeg ik direct de informatie die ik nodig had. De waardes waren overigens nog niet schadelijk, maar er was duidelijk werk aan de winkel. Mijn ouders hebben een eigen watervoorziening in hun deel van het huis, maar eten en douchen eigenlijk altijd bij ons. Dat zorgde ervoor dat het risico in hun leidingen vele malen hoger lag dan in onze leidingen. Daarom hebben we afgesproken dat een van mijn ouders minstens eenmaal per dag moet douchen in hun deel van het huis om zo de leidingen schoon te houden en het water goed door te laten lopen. Om hier in de toekomst zoveel mogelijk informatie over te hebben, heb ik een afspraak gemaakt met BioLab. Zij komen nu periodieke keuringen voor de waterkwaliteit bij ons langs, omdat ik geen risico’s wil lopen met de zwakkere mensen hier in huis. Legionella preventie is veel makkelijker dan de problemen op te lossen. En aangezien ik nu weet wat ik zelf kan doen in het kader van legionella preventie is het ook nog eens veel makkelijker om zelf in te grijpen wanneer het verkeerd gaat. BioLab vertelde me bijvoorbeeld dat ik vooral op de warme leidingen moet letten, terwijl ik juist dacht dat het om koud water ging.

Liever zekerheid

Ik heb van veel mensen te horen gekregen dat mijn maatregelen in het kader van legionella preventie overdreven zijn. Maar toen ik hen vertelde hoeveel mensen jaarlijks ziek worden en hoe kwetsbaar zeer jonge kinderen, oudere mensen en mensen met lagere weerstand zijn, hebben ze mij het adres gevraagd van BioLab om ook metingen te laten doen. Ik hoop dat ik met deze blog meer mensen kan bereiken die inzien dat zij zwakkere mensen in huis hebben die beschermd moeten worden omdat legionella bijzonder gevaarlijk kan zijn – zeker wanneer je niet weet waar je het moet zoeken en wat je zelf kunt doen met legionella preventie.  

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn