Heb jij popart paintings in huis?

Wie een of meerdere popart paintings in huis heeft, heeft een grote kans dat dit een van de werken is van Andy Warhol of van Roy Lichtenstein. Wel, een van de reproducties in dat geval. Mocht je een echte Warhol of Lichtenstein in huis hebben, dan kan het maar zo zijn dat je een goudmijntje aan de muur hebt hangen. Een van de werken van Warhol, ‘200 one dollar bills’, bracht namelijk bij een veilig zo’n € 29 miljoen op. Nu zijn er door zijn manier van werken heel veel werken van Warhol op de markt, en kan je dus je eigen popart paintings van Warhol nog best wel eenvoudig aanschaffen. Je hoeft hiervoor ook echt niet zover in je portemonnee te tasten als de miljoenen die voor zijn dollarbiljetten zijn neergeteld. Je kunt voor een bedrag tussen de € 1000 a € 2000 al een leuke print aanschaffen. Andy Warhol is vooral beroemd geworden om zijn zeefdrukken met portretten van beroemdheden. Wie kent zijn portret van Marily Monroe of Elvis Presley niet? Maar hij maakte ook graag zeefdrukken van alledaagste producten, zoals zijn enorm bekende ‘Campbell’s’. Deze serie soepblikken zijn allemaal hetzelfde, al kan de tekst op het etiket afwijken. Een ding is echter helemaal zeker, wie popart zegt, die zegt Andy Warhol.

Popart paintings en Roy Lichtenstein

Een van de andere grote namen binnen de Popart is Roy Lichtenstein. Hoewel zijn naam niet zo makkelijk van de tong rolt als die van Warhol, is ook Lichtenstein een grote naam binnen de Popart stroming. Hij is voornamelijk bekend geworden door zijn cartoonstijl, waarbij hij alles zo groot opblies, dat je de stippen binnen de kleuren kon zien. Zowel Warhol als Lichtenstein hadden niets met de consumptiemaatschappij. Warhol zette zich hier door zijn kunst tegen af, maar Lichtenstein geloofde dat dit zichzelf wel zou oplossen. Lichtenstein omschreef zijn eigen werk als zo kunstmatig mogelijk. In Madrid en Barcelona kun je standbeelden bewonderen van Lichtenstein. Wil je binnen Nederland de popart paintings bekijken van zowel Warhol als Lichtenstein, dan kan dat: in Rotterdam in het Museum Boijmans van Beuningen of in het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Popart paintings, worden die nog gemaakt?

Er zijn nog altijd mensen die popart paintings maken, maar mensen zoals Warhol en Lichtenstein zijn er niet meer. Mochten ze er wel zijn, dan worden ze al snel als copy-cat bestempeld. Het gaat om een eigen stijl ontwikkelen binnen het idee van popart:

  • Vrijheid
  • Seksuele revolutie
  • Vrouwenemancipatie

Dat waren oorspronkelijk in de jaren vijftig dé dingen waar de popart paintings aan moesten voldoen. Later werd het ook een afzetting tegen de consumptiemaatschappij genoemd. Popart is eenvoudigweg een manier om ‘popular art’ uit te drukken. Het is namelijk niet mogelijk om één stijl aan te duiden binnen de popart. Daarom is het ook tegenwoordig relatief eenvoudig om popart paintings te maken. Ben je op zoek naar iets kunstigs voor aan de muur? Neem dan zeker eens een kijkje bij Twaalfhoven (http://nicktwaalfhoven.com/popart-paintings/). Hoewel de stijl van Nick Twaalfhoven als Neo-expressionistische (street) pop wordt omschreven, heeft hij bijzondere werken te koop in zijn galerij. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Hoewel het geen Warhol of Lichtenstein is, is het wel originele kunst, én heb je de mogelijkheid om de kunstenaar zelf te spreken. Iets wat bij Warhol en Lichtenstein zeker niet meer gaat gebeuren. Twaalfhoven zegt zelf op zijn website: ‘ik wil dat mijn schilderijen leven, doodgaan en weer opstaan’, iets wat indicatie geeft van diepgaande kunst met genoeg vrijheid om er je eigen gevoel in te kunnen zien.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn