E-sigaret vloeistof en elektrisch roken

Roken is natuurlijk erg ongezond. Dat is algemeen bekend, maar toch zijn er veel mensen die niet willen of niet kunnen stoppen met roken. Een nicotineverslaving is moeilijk overheen te komen. Bovendien steken sommige mensen ook wel eens een sigaretje op, gewoon als ze daar zin in hebben. Misschien omdat vrienden dat ook doen en het zo ongezellig is om alleen binnen in de kroeg te blijven zitten. Hoe vaak u er ook eentje opsteekt, elke sigaret is er een teveel. Gelukkig is er een betere optie: het roken van elektrische sigaretten, ook wel e-sigaretten genoemd. Een elektrische sigaret is niet alleen minder ongezond, maar biedt ook nog meer mogelijkheden. Zo kunt u namelijk de hoeveelheid nicotine aanpassen door bepaalde e-sigaret vloeistof te kopen. Bovendien is er e-sigaret vloeistof verkrijgbaar in veel verschillende smaken, bijvoorbeeld:

  • e-sigaret vloeistof met aardbeiensmaak
  • e-sigaret vloeistof met karamelsmaak
  • e-sigaret vloeistof met banaansmaak
  • e-sigaret vloeistof met kersensmaak
  • e-sigaret vloeistof met koffiesmaak

Naast deze grote variatie aan smaken van de e-sigaret vloeistof waardoor u veel keuze heeft, zitten er nog meer voordelen aan het elektrisch roken. Deze voordelen zullen nu aan bod komen.

E-sigaret vloeistof: de voordelen van e-roken

Naast de mogelijkheden die de e-sigaret vloeistof biedt zijn er meer voordelen van elektrisch roken ten opzichte van gewoon roken. Zo is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat bevestigt dat elektrisch roken veel minder schadelijk is voor de gezondheid dan het roken van gewone sigaretten. In gewone sigaretten zitten veel schadelijke stoffen. Denk bijvoorbeeld aan teer, aan koolmonoxide, stikstofoxide en natuurlijk nicotine. De meeste schadelijke stoffen die in een gewone sigaret zitten, zitten niet in de e-sigaret vloeistof van een elektrische sigaret. Nicotine is echter een gifstof die wel in de e-sigaret vloeistof kan zitten. Maar: een groot voordeel van de elektrische sigaret heeft wel met deze hoeveelheid nicotine in de e-sigaret vloeistof te maken. U kunt de hoeveelheid nicotine namelijk zelf aanpassen. U kunt zelfs elektrisch roken zonder nicotine. Dit maakt e-roken een goede manier om van een nicotineverslaving af te komen. U kunt in het begin e-sigaret vloeistof kopen met een hoog nicotine gehalte en dan langzaam afbouwen. Als u het gehalte steeds een beetje naar beneden bijstelt, komt u misschien wel helemaal van uw nicotineverslaving af! Er zijn namelijk ook e-liquids te koop zonder nicotine. E-roken is niet alleen veel minder schadelijk voor de gezondheid van de roker, maar ook voor de omgeving van de roker. De damp die vrijkomt bij het e-roken met e-sigaret vloeistof zijn namelijk helemaal niet schadelijk. Daar waar het meeroken met iemand die normale sigaretten rookt erg schadelijk is omdat in de rook ook veel schadelijke stoffen zitten, zitten in de damp die vrijkomt bij e-roken dus geen schadelijke stoffen. Dit argument, de schadelijke effecten van het meeroken, leidde onder andere tot het controversiële rookverbod. Elektrisch roken is dan ook in de meeste kroegen en restaurants gewoon toegestaan. Het is dus niet meer nodig om na elke gang of na elk biertje in weer en wind naar buiten uit te wijken om een sigaretje te roken. U kunt gewoon binnen blijven zitten. Dit is zowel voor de rokers als voor de niet-rokers veel gezelliger. Er zijn nog meer praktische voordelen van elektrisch roken ten opzichte van gewoon roken. Wat dacht u van de bekende stinkende kleren en handen? En soms zelfs de slechte adem? Dit is bij elektrisch roken niet aan de hand. De damp die ontstaat bij het e-roken is namelijk geurloos. Daarom hoeven kleren niet eerder in de was en hoeft u niet steeds kauwgom mee te nemen. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over vieze geurtjes naar aanleiding van roken. Bovendien is e-roken ook goedkoop. Er moet een bedrag geïnvesteerd worden in een elektrische sigaret, maar deze gaat lang mee. Een beginnerssetje met een e-sigaret en toebehoren is al te koop voor €25,- Dit hebt u er dus al ruim uit na vijf pakjes sigaretten!

De nadelen van e-roken

Nu moeten we natuurlijk eerlijk zijn en ook de nadelen van elektrisch roken opnoemen. Elektrisch roken is minder slecht de gezondheid dan gewoon roken, zeker als u het gehalte nicotine in de e-sigaret vloeistof naar beneden schroeft, maar niet roken blijft natuurlijk beter. Dit geldt zeker als mensen e-roken gebruiken als soort opstapje naar gewoon roken. Wij juichen het vanzelfsprekend erg toe als mensen elektrisch roken gebruiken als middel om van hun nicotineverslaving af te komen. Helaas gebeurt soms ook het omgekeerde. Mensen gaan dan elektrisch roken en raken gewend aan het ritueel. Roken leidt namelijk vaak niet alleen tot een nicotineverslaving, maar ook aan een verslaving aan het ritueel. Als mensen dan nadat ze een tijd elektrisch gerookt hebben overstappen op gewone sigaretten, is dit enorm zonde. Daarnaast zit er een praktisch nadeel aan elektrisch roken. Een e-sigaret werkt namelijk op een batterij en bij een batterij hoort dat deze opgeladen moet worden. Tijdens het opladen kunt u de e-sigaret niet gebruiken. U hebt dan, als u toch wilt e-roken, een tweede e-sigaret nodig. Wilt u meer informatie over e-roken, e-sigaret vloeistof en alle bijbehorende zaken? Neem dan een kijkje op onze website. Hier staat bijvoorbeeld de geschiedenis van de e-sigaret beschreven en kunt u lezen hoe het e-roken in zijn werk gaat, maar kunt u ook ons aanbod e-sigaretten bestuderen. Verder kunt u de voor- en nadelen van elektrisch roken en e-liquids nog eens uitgebreid teruglezen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn